Maria kreeg een groot geschenk © Jaco Klamer www.klamer-staal.nl

Maria kreeg een groot geschenk

Maria kreeg een groot geschenk:

Dasha laat mij de weg naar God zien


‘Daria is Gods straf voor jouw zonden’, zeiden mensen me na de geboorte van mijn dochter
, vertelt moeder Maria uit Osh, in Kirgizië. Ik vind zelf niet dat ik zo slecht ben dat ik een kind met een zware handicap verdien. God houdt van mij, en Hij vraagt van mij niet meer dan ik kan geven. Ik denk dat God test of ik ook van een kwetsbaar kind kan houden. Ik noem mijn dochter Daria daarom Dasha, geschenk van God.
Dasha werd na 28 weken zwangerschap geboren, ze woog één kilo. Haar vader liet haar in de steek toen ze zes maanden oud was. Hij wilde niet voor zijn gehandicapte kind zorgen. Twee maanden later kreeg Dasha pokken, epileptische aanvallen en hoge koorts. Ik moest viermaal de ambulance bellen voordat die voorreed. Dasha kreeg toen een veel te hoge dosis medicijnen waardoor veel schade is aangericht.

Fleurige verkoop via Facebook
Maria had een goede baan bij een bank, maar raakte die baan kwijt door de zorg voor haar dochter. Ik kan geen volledige week buitenshuis werken, vertelt ze.
Vanaf 2010 is Maria vrijwilliger bij organisatie Smile KG, die zich inzet voor mensen met een handicap en hun familie. Tien ouders verwerven gezamenlijk inkomen, onder mijn leiding. We knippen en buigen fleurige bloemen, vrolijke haarbanden en andere snuisterijen van buigzaam plastic, die we verkopen via Facebook.

Bedroevend
De medische zorg is in Kirgizië van een bedroevend niveau. Hoogwaardige, professionele medische apparatuur ontbreekt, er is een gebrek aan gekwalificeerd, medisch personeel en er zijn geen programma’s voor mensen met een handicap.
In Kirgizië zijn vooral zware, logge, niet te besturen en ontilbare rolstoelen beschikbaar van Russische makelij. Kinderen als Dasha mogen blij zijn als ze in zo’n rolstoel worden vastgebonden, maar de meesten zien nooit de buitenlucht.

Liever een pilletje
De hersenen van Dasha zijn totaal beschadigd: ze reageerde niet op prikkels. Ouders vinden het vaak lastig met hersenbeschadigingen om te gaan; ze geven het liefst een werkend pilletje tegen onvolkomenheden. Ik leerde van Italiaanse onderzoekers de hersenen van Dasha stimuleren. Elk stapje voorwaarts begint bij nul. Pas na anderhalve maand zag ik een kleine reactie van Dasha op geluid.

Zegen!
Ik ben heel blij met Dasha. Ik mag haar elke dag bij mij hebben en verzorgen, dat is een zegen! Dasha laat mij de weg naar God zien, zij leert mij dankbaar zijn voor kleine dingen. Veel mensen zoeken naar het allerbeste: het grootste huis, de mooiste baan. Dasha laat mijn zien wat echt belangrijk is: haar glimlach maakt mij blij.

Kijk en luister hier naar Maria.

Reageer