Leven in Somaliland © Jaco Klamer www.klamer-staal.nl

“Oh kameel je bent alles voor mij”

“Oh kameel je bent alles voor mij. Je vervoert mijn spullen, je draagt mijn water en mijn eten, je brengt me naar huis. Zonder jou kan ik niet bestaan. Ik waak over je als je slaapt. Oh kameel, je betekent alles voor mij.” Luid zingend put rondtrekkende veeboer Saiid Jibril (40) water voor zijn kamelen, in de droge, stoffige woestijn van Somaliland.

Uitgeput

,,Er is weer water, maar waarvan moet ik leven’’, zucht Fadumo Mohammed (34). ,,Al mijn dieren kwamen om van de honger.’’ Ook de zeventigjarige Suleman Mohamed Jirde in Jama Qamar blikt terug op de droogte die in de zomer van 2011 twaalf miljoen mensen trof in de Hoorn van Afrika. ,,Dit was de ergste droogte die ik ooit heb meegemaakt’’, zegt hij. ,,We konden nergens water vinden.’’
Sayneb Mohamed (29) moest acht uur lopen om water te halen in de bergen: vier uur lopen heen, vier uur terug. ,,Dieren stierven, ons dorp lag bezaaid met karkassen: de stank was ondraaglijk. ,,Ook mijn jongste zoontje Jimcale was uitgeput door gebrek aan vlees en melk. Hij kon zich nauwelijks nog bewegen en sliep het grootste deel van de dag.”

,,Ons leven staat of valt met water, het is belangrijker dan we ooit in woorden kunnen uitdrukken”, concludeert dorpshoofd Mohamed van Kaladhac. ,,Water betekent leven.”

Rijke herder

,,Ik was een rijke herder’’, vertelt ook Saiid Jibril (40). ,,Ik heb drie vrouwen, achttien kinderen, tachtig kamelen, en zestig schapen en geiten. Vóór de droogte, van 2011, had ik 260 schapen en geiten. Honderd zestig dieren stierven door de droogte, en ik verkocht er een aantal om te overleven. Door de droogte verloor ik ook kamelen: vooral vrouwtjes en jonge kamelen lieten het leven. Ik voorspel, met mijn kennis van dieren, dat het minstens vijf jaar zal kosten voordat ik de kudde weer compleet heb, zélfs als er goede regens vallen en het gras welig zal groeien.

Alleen God weet wanneer mijn kudde weer groot genoeg zal zijn om van te kunnen leven.’’

Kijk: Leven in Somaliland