Watersnood in Pakistan © Jaco Klamer www.klamer-staal.nl

Watersnood in Pakistan

De Pakistaanse Abdu Razak (10) moest rennen voor z’n leven toen het water van de Indus op een vroege ochtend ineens zijn huisje binnen stroomde. Tijd om nog snel een kookpot of winterkleren mee nemen, had hij niet. Van hun huisje, in de zuidelijke provincie Punjab, is niets over: de lemen hut spoelde weg in het kolkende water. Van hun schamele bezittingen is niets meer te vinden.

Toegang geweigerd

Abdu’s familie vroeg na de overstroming toestemming zich tijdelijk te vestigen in een vluchtelingenkamp van de overheid. Maar daar werd hun de toegang geweigerd omdat het kamp overvol zou zijn. Hulp krijgen ze ook niet van de overheid, hulpgoederen gaan alleen naar de bewoners van de tentenkampen van de overheid. Ook de hulppakketten van de islamitische Alkhid Mat Foundation gaat hun neus voorbij.
Drie jaar geleden stierf Abdu’s vader, sindsdien kon hij niet meer naar school. Abdu heeft zeven broers en zussen, broer Kamin heeft een verstandelijke beperking. Drie zussen zijn getrouwd, zus Muby, zwager Forzan wonen met drie kleine kinderen bij hen in.

Kostbaar bezit

Op een modderig landje langs de Indus maakte de familie toen een onderkomen, met een paar lappen en stokken die ze buit maakte in de rivier. Het is heet op de onbeschutte plek en het ruikt er naar uitwerpselen van de koeien, geiten en kippen die tijdens de watersnood gespaard zijn gebleven, kostbaar bezit van de eigenaren. nichtje Chikil kreeg diarree van het vervuilde water dat ze moet drinken, Abdu hoopt dat ze snel beter wordt. Op het stinkende stukje grond wacht Abdu met zijn familie op hulp. Ze hopen dat het water van de Indu dat vervaarlijk langs hun tijdelijk onderkomen raast, snel zakt. Dan kunnen ze terugkeren naar hun dorp om hun huis op te bouwen en het dagelijkse leven hervatten.

Kijk: Watersnood in Pakistan