Sint geeft 't toe: hij is hóndsmoe! © Jaco Klamer www.klamer-staal.nl

Sint geeft ’t toe: hij is hóndsmoe!

Strakke stijgbeugels
Welkom, welkom Klamer & Staal. Kom binnen. Gastvrij zwaait Sint Nicolaas de deur open van zijn Nederlandse hotelkamer waar hij van eind november tot zes december zo nu en dan verblijft. Vinden jullie het erg als ik het mezelf gemakkelijk maak, vraagt de goedheiligman.

M’n voeten zijn beurs van de te strakke stijgbeugels, en m’n zijn botten stijf van de winterse kou.

Al pratend pakt Sinterklaas een teiltje en vult het onder de kraan. Hij tilt de zwarte afwasbak uit de wastafel, het warme water klotst rijkelijk over de rand. Eerst m’n voeten vertroetelen, mompelt hij verstrooid terwijl hij zich voorover buigt om zijn onderdanen van zijn schoeisel te ontdoen. En mopperend: Altijd die schimmel tussen m’n benen en tenen..

Klamme sokken

Fluitend rolt hij daarna zijn klamme sokken van zijn voeten af en drapeert ze in zijn afgetrapte stappers. En die mijter wil ik ook even kwijt, glimlacht Sint, en hij vlijt zijn hoofddeksel op een randje van de open haard. Zo, ik zit, zucht de Sint voldaan, terwijl hij zijn wilde, witte haardos in model druk. Met zijn dikke teen inspecteert Sinterklaas de temperatuur van het voetenbadje. Mmmmm, hééérlijk.
Ik ben zeer verheugd en gewéldig dankbaar dat ik in Nederland weer zo uitbundig en hartelijk word ontvangen, zegt de Sint terwijl zijn voeten van dikke teen tot enkel in de teil verdwijnen. Het doet mij goed.. ha, dat rijmt!

Graag nodig ik u allen uit mij uw verlangens en wensen – klein en groot, te doen toekomen. Sint Nicolaas leest al uw brieven, dat beloof ik u plechtig. Ik ontcijfer uw lijstjes met verlangens van stuiterbal tot iPod touch, geniet van uw kleurrijke schetsen en voer werkelijk álle gedoneerde schoenwortels geduldig op aan Amerigo.

Sint geeft ’t toe: hij is hóndsmoe!

Om alle Pieten en Klazen van dienst te zijn, geeft Sint Nicolaas u hier een prachtig en exclusief gedicht. U hoeft het louter over te schrijven op een mooi velletje briefpapier. Noteert u dat nauwkeurig mevrouw Staal? Niemand staat met dit práchtige gedicht voor paal.. (ha, dat rijmt ook):

Sint liep te denken, wat hij puntje puntje puntje zou schenken.
(Op de puntjes vult u desgewenst de naam in van de geliefde die u wilt verrassen.)
Dus:

Sint liep te denken, wat hij puntje puntje puntje zou schenken.
Hij wist ’t even niet, maar kreeg gelukkig een tip van Piet.
Hij besteeg terstond zijn paard, en galoppeerde naar de stad – met flinke vaart.

Ineens kijkt Sint verschrikt ..
(Alsof hij zich in een pepernoot verslikt.)
Excuseert u mij fotograaf Jaco Klamer: Ik bestijg dit jaar niet meer mijn paard. Een portret in vol ornaat? Het is mij al die inspanningen niet waard.

Abrupt beëindigt Sinterklaas hiermee het exclusieve interview met Klamer & Staal. Hij mompelt ietwat bedrukt:

Sint geeft ’t toe: hij is hóndsmoe.

Kijk ook: Zoek de Sint en Sint en …?