Ver van huis
Op de vlucht
Amersfoort herdenkt dit jaar dat ze honderd jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, 19.000 vluchtelingen opving, op een bevolking van 25.000. In de Sint Joriskerk is daarom de tentoonstelling Op de vlucht te zien, waarvan de Groote oorlog in grote lijnen onderdeel is. Naast foto’s uit het verleden is er ook plaats voor actuele foto’s van de fotografen Warren Richardson en Jaco Klamer. Wij kunnen niet wegkijken, zegt de Amersfoortse fotograaf Jaco Klamer. Hij vertelt dat hij een Syrische tandarts, op zijn tocht naar Europa, fotografeerde aan de Grieks-Macedonische grens. Waarom fotografeer je ons in deze verschrikkelijke situatie, vroeg hij mij. De tandarts schaamde zich voor de mensonterende omstandigheden waarin hij verzeild was geraakt. In sobere beelden fotografeerde ik de arts in zijn erbarmelijke situatie, waarvoor – niet hij, maar wij ons moeten schamen.
Ver van huis is tot 16 november van maandag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 en op zondag van 14.30 te zien in de Sint Joriskerk, als onderdeel van de tentoonstelling Op de vlucht. Klik voor meer informatie!
Over Ver van huis:
Op de tentoonstelling Ver van huis belicht Jaco Klamer vooral kinderen op de vlucht. De kleine vluchteling Ali woont met zijn vader Hassan in een kamp in Libanon. Hassan ontvluchtte Syrië, met Ali op zijn arm. Het valt me loodzwaar om voor Ali tegelijkertijd vader en moeder te zijn, zucht hij.
Dankbaar
Ook Juma Halah vluchtte naar Libanon. Door de verschrikkingen van de oorlog groeit de nieuwste generatie Syriërs op zonder dromen; kinderen kunnen geen plannen maken voor de toekomst, zegt zijn vader Halah. Juma’s droom werd gedood in Syrië.
Moeder Duluh stapt op het Griekse eiland Lesbos van een rubberboot, met baby Hannah in haar armen. Ze tilt het meisje hoog in de lucht: We zijn blij dat we in Europa zijn.
Fietslessen voor vluchtelingen
In Macedonië slapen vluchtelingen onder een open hemel, op spoorbanen of nat gras. Kinderen huilen van ellende of kijken verdwaasd voor zich uit, anderen stappen opgewekt zwaaiend naar de trein die hen naar de grens met Servië zal rijden. Vader Achmed en moeder Seina arriveren veilig in Zweden, samen met hun kinderen Ismaël, Jalila, Mariam, Batul, Imam en Abdel.
Nederlandse gastgezinnen nodigen vluchtelingen uit aan tafel, en starten meteen met taal- en fietslessen.
Ver van huis was te zien in de Amersfoortse Sint Aegtenkapel, de Sint Jan in Gouda, de Sint Joriskerk in Amersfoort, Cultura in Ede, en werd ook vertoond tijdens de Boekenbenefiet voor vluchtelingenkinderen in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Klik voor de leaflet die Cultura aanbood, en bekijk het filmverslag van de Boekenbenefiet.
Bekijk ook: Gered!
Geplaatst in: Ontdek
[…] de rondgang van de Stadsschouwburg zal de fototentoonstelling Ver van huis te zien zijn. In deze tentoonstelling belicht fotograaf Jaco Klamer kinderen op de […]