• Karels kerstgedachte
 • Karels kerstgedachte
 • Karels kerstgedachte
 • Karels kerstgedachte
 • Karels kerstgedachte
 • Karels kerstgedachte
 • Karels kerstgedachte
 • Karels kerstgedachte
 • karels kerstgedachte
 • karels kerstgedachte

Karels kerstgedachte

Karel Klamer kapt met Klamer-kaart

Geachte vrienden, kennissen en klanten van Klamer & Staal. Hier volgt een belangrijk bericht van Karel Klamer, zoon van.. Ik, Karel Klamer, kap namelijk per direct met de jaarlijkse Klamer-kaart, waarvoor de kinderen Klamer elk jaar weer al hun acteertalenten uit de kast moeten halen. Wat willen Klamer & Staal eigenlijk met hun kaart bereiken? Het predicaat Koninklijke? Koninklijke Klamer? Zo’n zelfgemaakte Klamer-kaart is echt klinkklare onzin. Wat Karel Klamer betreft is het per direct afgelopen met die kneuterige kaart.

Op klaarlichte dag voor paal staan

Aan het woord is Karel Klamer, zoon van Jaco Klamer en Henrique Staal, als duo ook wel bekend als Klamer & Staal, die klanten en bekenden elk jaar verrassen met een zelfgemaakte nieuwjaarskaart. Terwijl zijn ouders druk zijn met het beschrijven en bezorgen van de kleurige kerstkaarten klaagt Karel Klamer over de making of.
We waren een weekje op vakantie in Zeeland, moest ineens de foto voor de nieuwjaarskaart in die vakantieweek worden gefabriceerd’’, kreunt Karel. ,,We hadden een knus huisje op een heerlijk strand, maar de vakantie zag er ineens totaal anders uit.
Klagen hielp niet. Klamer & Staal waren onverbiddelijk. De kinderen Klamer moesten wéér hun kunsten vertonen voor alle kennissen en klanten – of ze wilden of niet.

Met man en macht werden wij op de kolossale, pokdalige paalhoofden gehesen. Op klaarlichte dag stonden de kinderen van Klamer & Staal gewoonweg voor paal.’’

Kaken op elkaar

Kreunend klemden wij, Klamertjes, onze kaken op elkaar om als krasse Klamers vereeuwigd te worden op de Zeeuwse paalhoofden.

‘Marcheren maar kanjers’, riep m’n pa. ‘Hoofd omhoog, blik naar voren, en stap soepel en stoer.’ Wij krabbelden – in korte broek, voorzichtig over de palen en knepen ‘em, dat verzeker ik u. Smachtend keken we naar de reddingsbrigade, in de branding, maar die had geen idee dat ze op het strand een flinke reddingsoperatie op touw konden zetten.
M’n broertje bleef niet op de been: hij kukelde – krijsend van angst, pardoes van een paalhoofd af: z’n benen vol schrammen en schaafwonden, en fikse kneuzingen. Met een kleine zakdoek depte m’n pa zijn kapotte knieën, en zette m’n broertje – onverbiddelijk terug op een paal.

Als standbeelden op paalhoofden genageld

Terwijl vrolijke gezinnen over het strand zwierden en genoten van de rode gloed van de ondergaande zon, klungelden klamme Klamertjes boven de klotsende zee, voor de unieke, kunstzinnige kaart van hun ouders. Ja, verkrampt, en kokhalzend van angst stonden mijn broers en ik als standbeelden genageld op de paalhoofden.

Tergend langzaam klikte mijn vader, en nóg eens… en nóg eens. Wanneer is die Klamer eindelijk klaar met z’n kunstige kaart?

Klaar is Karel Klamer

Weet u wel hoe erg het is om kaarten uit te delen waarop je eigen kop staat afgebeeld? Docenten houden zo’n kaart in de lucht voor het oog van álle klasgenoten.

‘Vrolijk kerstfeest Karel!’

Voor mij hét startsein om me de komende vier kwartalen onder een capuchon terug te trekken.
Klamer & Staal hebben geen idéé wat ze hun kinderen aandoen met hun kneuterige acties. Die Klamer-kaarten zijn kwetsend voor kleine en grote Klamers. Dus, beste ontvangers van de Klamer-kaarten: bedank de kinderen Klamer voor uw unieke kaart. Het is de laatste die u kreeg. Karel Klamer kapt met poseren. Kerstkaarten vind je in supermarkten te kust en te keur. Kopen maar en klaar is Karel.

Karels kerstgedachte

Karel Klamer is klaar met de kaarten, dat is wel duidelijk: Gloedvol balanceren in 2014 wensen mijn ouders iedereen toe. Als je het mij vraagt is er een deel van de wens weggevallen: ‘Gloedvol balanceren zonder schrammen en schaafwonden’ had er moeten staan. Of: ‘Gloedvol balanceren en sneller fotograferen in 2014’.
Voor de laatste maal overhandigt Karel Klamer dit jaar dus zijn kaarten aan kennissen en docenten. Stiekem mompelt hij zijn kerstgedachte:

De kinderen van Klamer & Staal staan, als het aan mij ligt, nóóit weer voor paal.

De naam van de geïnterviewde is om redenen van privacy gefingeerd.


Lees ook: Karel knipt kerststerren van Klamer-kaarten

1 reactie

 1. Hermien schreef:

  Jammer Karel, je stond er juist zo goed op:) Bedankt voor de mooie, unieke kaart.
  Jullie ook een fijne kerst en gezegend 2014 gewenst!!!