Kleumende Klamer in kkkoudste stad © Jaco Klamer www.klamer-staal.nl

Kleumende Klamer in kkkoudste stad

In Yakutsk, de koudste stad op aarde, overnacht ik in een huis zonder douche en internet. Ik krijg bevroren billen bij de toiletgang buiten, bij -46 graden, boven een gat in de ijzige grond. Ik ben onder de indruk van de verhalen van ex-alcoholisten, een moordenaar en een evangelist die met een vrachtauto over de toendra toert.

Losse oorflappen

Een bontmuts is onmisbaar in Yakutsk, in Siverië. Ik kocht mijn muts op ’t Rode Plein in Moskou. Ik draag hem, stoer, met losse oorflappen, zoals alle mannen hier doen. Een muts van muskusrat kost € 250, een hoofddeksel van konijnenvellen nog geen veertig euro. Bontjassen voor kinderen zijn te koop voor vijfhonderd euro, er worden tweehonderd eekhoornvellen in verwerkt. Bontmantels voor volwassenen gaan voor € 2500 over de toonbank, maar voor dat geld word je wel door driehonderd eekhoornvellen warm gehouden.

Transplantatie nodig

Een plaatselijke journalist vertelt dat alcohol een groot probleem is in de stad. Als na een lange winter de sneeuw weer ontdooit, worden op straat vaak doodgevroren alcoholisten gevonden. Ze worden sneeuwklokjes genoemd.
Tijdens het fotograferen in Yakutsk draag ik ondergoed, thermo ondergoed met lange pijpen en mouwen, sokken, kousen, lange leger-onderbroek, broek, shirt met lange mouwen, dunne en dikke trui, dubbele handschoenen, jas, speciale schoenen, bontmuts en sjaal.

Ik moet oppassen dat mijn camera niet vastvriest aan mijn gezicht.

Ik moet oppassen dat mijn camera niet aan mijn gezicht vastvriest. Raak oren in deze bittere kou niet aan, want als ze bevroren zijn, dan breken ze, las ik voordat ik naar Yakutsk vertrok. Oren worden trouwens groter als ze bevroren zijn geweest. Waarschuw voorbijgangers als hun neus er eng wit uitziet: bevriezing ligt altijd op de loer.
Een vriend van een huisgenoot ging een uurtje rijden op de scooter. Na de toertocht wilde hij sneeuw van zijn gezicht vegen, maar schoof ook z’n vel eraf. Transplantatie was nodig.

Knuffels en koekjes

In de dierentuin van Yakutsk overleeft mijn camera een tik van een tijger. Ik ga ijsvissen, in een verwarmde hut op de bevroren Lena, we laten de motor van de auto draaien terwijl we met warm water ons wak van tien centimeter doorsnee open houden. We vangen drie kleine visjes, alleen de hond vindt vanavond vis in de pot. Gelukkig worden op de markt van Yakutsk diepgevroren vissen te koop aangeboden, er komt geen vrieskist aan te pas.

Ik ben heel, heel welkom in Yakutsk. Jakoeten vinden het gewéldig dat wij aan hen, in het verre Oosten denken. Ik word geknuffeld en krijg koekjes.

Kijk: Extreme kou in Yakutsk