Wereld
Wij gaan weer aan het werk. Zoals gisteren en eergisteren, morgen en overmorgen. We werken zeven dagen per week, tot wel achttien uur per dag.
Jeugdige arbeiders
Wereldwijd werken zo’n 213 miljoen kinderen zich dagelijks het apezuur. Kinderen zwoegen en zweten voor eten. Ze werken onder erbarmelijke omstandigheden, meestal zonder daarvoor loon te ontvangen. Kinderen hoeden het vee of halen de oogst van het land. Jeugdige arbeiders naaien kleding, vullen luciferdoosjes of priegelen prachtige bloemen in witmarmeren doosjes. Monnikenwerk, voor kleine vingertjes. Jongelui die werk weigeren krijgen een pak slaag of worden ontslagen. En hier geldt: wie niet werkt zal niet eten.
Kinderen leven in slavernij
Meisjes verlaten gedwongen hun familie om hulp te worden in de huishouding van een rijke families, maar ook jongens worden flink aan het boenen gezet. Ze leven in slavernij.
Kinderen verrichten saaie en zware arbeid. Ze lopen gevaar als ze het vuile werk opknappen voor maffiabazen of dwangarbeid verrichten voor pooiers. Ook kindsoldaten zijn hun leven niet zeker.
Uitbannen van kinderarbeid
Kinderarbeid kan worden bestreden met leerplicht. De Internationale Arbeidsorganisatie berekende dat een wereld zonder kinderarbeid met twintig procent groeit. De wereldeconomie is dus gebaat bij het uitbannen van kinderarbeid en vaart wel bij onderwijs aan scholieren. Ouders die voor hun gezinsinkomen niet meer afhankelijk zijn van de arbeid van hun kinderen, sturen hun kinderen vaak naar school.
Maar kinderarbeid is de wereld nog niet uit. Elke dag brengen meisjes met charme romantische rozen of kleurige armbandjes aan de man. Jongens buigen zich diep over stinkende, smerige schoenen van voorbijgangers, om die weer glimmend en glanzend te poetsen. Of ze leuren voor hun dagelijks brood met pakjes sigaretten en kauwgom.
,,Mag ik uw schoenen poetsen?’’
Lees meer: Kinderen in de CAR, Kinderen in Tajikistan, “We bléven huilen” (over kinderen in Ethiopië) en “Juma’s droom werd gedood in Syrië”