Wereld
Eerste hulp bij hitte
KNMI en RIVM waarschuwen voor aanhoudende hitte, met temperaturen boven de dertig graden en gevoelstemperatuur wellicht wel boven de veertig graden. Zelfs ’s avonds blijft het bloedheet. Mensen krijgen door de tropische hitte eerder last van vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn en kunnen zich minder goed concentreren. Ze kunnen uitdrogen, kramp en huidproblemen krijgen, misselijk worden, flauw vallen en uitgeput of zelfs bewusteloos raken. In Pakistan eiste een hittegolf, met temperaturen ver boven de veertig graden, onlangs nog het leven van honderden mensen.
Spetterend hitteplan bij hittegolf
Ouderen, chronisch zieken en kinderen zijn het minst hittebestendig. Ze vergeten bij tropische temperaturen vaak te drinken en zoeken onvoldoende verkoeling. Zo lopen ze kans op gezondheidsproblemen. Om die te voorkomen treedt het Nationaal Hitteplan in werking, met tips voor het verlenen van eerste hulp bij hitte. Houd bij hitte kwetsbare mensen goed in de gaten en voorkom oververhitting. Help hen koel de warmte doorstaan. Vergeet bovendien de dieren niet.
Tropenrooster
Houd bij hitte het hoofd koel met een hoed of pet. Drink voldoende, draag dunne kleding, blijf in de schaduw en vermijd lichamelijke inspanning op het heetst van de dag. Een tropentempo past beter bij tropische hitte en siësta’s slepen je door de warmte. Voorkom oververhitting van je huis door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilatoren of airconditioning. Houd deuren en ramen gesloten.
Sommige scholen draaien gedurende een hittegolf een tropenrooster. Ook buitenarbeiders kunnen de bloedhitte beter mijden met een aangepast rooster en verkoeling zoeken in zwembad, zoetwaterbron of zee.