Europa
Historische dag
Het is 9 november 1989, een historische dag. ‘Mensen breken nu door de grens heen, ze lopen er gewoon doorheen zonder gecontroleerd te worden’, meldt een verslaggever bij de Berlijnse muur. Even later vertelt hij dat hij zonder problemen van Oost naar West is gegaan. In heel Berlijn is in die dagen geen bed meer te boeken. Ik slaap daarom in een oude Citroën, samen met drie andere enthousiaste journalisten.
De emoties lopen hoog op in Berlijn. Onder luid gejuicht breken mensen, met hamers, beitels en pikhouwelen, de Berlijnse muur af. Aan weerszijden van de muur vieren vele duizenden mensen het opengaan van de grens tussen Oost- en West Duitsland. Oost-Duitsers maken massaal gebruik van de mogelijkheid om in het westelijk deel van Berlijn rond te kijken, ze halen hun gift van honderd Duitse Marken op om te kunnen winkelen.
File van Trabanten
Bij Checkpoint Charlie is de toeloop zo groot dat de Oost-Duitse politie afziet van het controleren van papieren. De burgemeester van West-Berlijn roept, gewapend met megafoon, West-Duitsers op Oost-Duitsers vrij baan te geven. Op de Kuhrfürstendamm loopt het verkeer vast en op de Friedrichstrasse staat een gigantische file van vijf kilometer Trabanten, met strálende inzittenden. Mensen die nog nooit buiten Oost-Duitsland waren, passeren juichend de zojuist geopende grens, soms ook met tranen in de ogen. Ze worden met applaus verwelkomd.