Kogel trof Johndy tijdens vlucht © Jaco Klamer www.klamer-staal.nl

Kogel trof Johndy tijdens vlucht

Ze renden in blinde paniek allemaal een andere kant op toen hevige gevechten uitbraken in hun woonplaats Bor, in Zuid-Soedan: Vader Major (45), moeder Lucia (32) met baby Nyantut (1,5) op de arm, Johndy (10), Camis (7), Akuei (5) en Nyantut 1,5). De ene na de andere vluchteling werd doodgeschoten.

,,Ik werd ook geraakt terwijl ik de oorlog ontvluchtte’’

, vertelt Johndy. ,,Een kogel raakte mijn bovenbeen.’’

Vader Major is visser, elke dag gooide hij zijn net uit in de rivier De Nijl, vlak bij zijn woonplaats Bor. Maar in december braken hevige gevechten uit in het jonge land, dat in 2011 nog zo vreugdevol de onafhankelijkheid vierde.

Strijdtoneel

Bewoners van Bor raakten in de knel tussen de strijdende troepen van president Salva Kiir en de rebellen van Riek Machar. Ook Johndy moest, eind december, rennen voor zijn leven, maar door een kogel in z’n bovenbeen kon hij niet meer lopen. Hij belandde in het ziekenhuis van zijn woonplaats Bor, maar rebellen namen het ziekenhuis in, plunderend, moordend en verwoestend. Johndy ontvluchtte opnieuw het strijdtoneel en ontkwam ternauwernood.

Gedragen door vreemden

Met een hele groep vluchtelingen, ook zijn moeder, broertjes en zusjes, ging hij op weg naar het zuiden, naar de hoofdplaats Juba. Hij werd gedragen door vreemden, dagenlang. ,,We overnachtten op de grond, we hadden alleen de kleren bij ons die we droegen toen we vluchtten’’, zegt hij. ,,Soms kregen we wat eten of drinken van mensen die we onderweg tegenkwamen.’’
Johndy woont sinds de eerste week van dit jaar in het overvolle, modderig vluchtelingenkamp Mahad, in Juba. Ze slapen in een bouwsel van stokken, oude kleden en zakken. Ook Babrin (13), broer van moeder Lucia, woont als een zoon bij hen in, omdat zijn ouders zijn overleden. Johndy heeft zijn vader Major na de gevechten niet meer gezien: zijn vader vluchtte naar het noorden en bleef achter in hun woonplaats Bor.

Lees: Noah leidde zijn blinde moeder, Niga Oleo verloor zoontje Sabeth en Sandy vluchtte met kind op haar rug

En kijk: ‘Lost boys’ in Soedan, Zuid-Soedan draait door, Lijden en levenslust, Onafhankelijk, Op de vlucht en Ontheemd in Zuid-Soedan

Reageer