Ver van huis © Jaco Klamer www.klamer-staal.nl

Ver van huis in Sint Jan

Fototentoonstelling Ver van huis in Sint Jan

Mijn buurman nodigde mij uit voor een kopje thee, ik liep naar het buurhuis met Ali op mijn arm, vertelt Hassan Mohamed Hamud uit Syrië. We dronken thee toen een bom op ons huis viel. Talba en onze dochtertjes Nishrine en Sabrine waren op slag dood. Ik was verbijsterd toen ik mijn dode vrouw en kinderen zag.


Dode dromen
Ik wil heel graag naar school maar dat kan niet, zucht Juma Halah. Juma vluchtte voor de oorlog in Syrië, en kwam terecht in een vluchtelingenkamp in Libanon. Door de verschrikkingen van de oorlog groeit de nieuwste generatie Syriërs op zonder dromen. Kinderen kunnen geen plannen maken voor de toekomst, zegt zijn vader Halah. Juma’s droom is gedood in Syrië.
Diep dankbaar
Twee maanden zijn we al onderweg, vertellen Mohamed en Daluh. Vanmorgen vroeg stapten ze in Turkije op een overvolle rubberboot, met hun dochtertjes Nazzle en Hannah. Moeder Duluh tilt diep dankbaar haar baby in de lucht. We zijn blij dat we in Griekenland zijn.

Fietsles voor vluchtelingen

In gedachten reis ik met de vluchtelingen door Europa, zegt fotograaf Jaco Klamer, die vanaf 1991 geregeld vluchtelingen spreekt en fotografeert. Ook aan de grens van Griekenland en in Macedonië ontmoet ik vluchtelingen. Ik ben blij als Shiro Duitsland bereikt. En Achmed en Seina zijn veilig in Zweden, samen met hun kinderen Ismael, Jalila, Mariam, Batul, Imam en Abdel. Gastgezinnen in Nederland nodigen vluchtelingen uit aan tafel, en starten meteen taal- en fietslessen.

Welkom in de Sint Jan in Gouda!

Kom op vrijdag 29 januari naar het Groot Concert in de Sint Jan in Gouda. De opbrengst van het concert is voor Missie Lesbos, van de stichting Christian Refugee Relief die helpende handen biedt aan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Medewerking van jongerenkoor Jigdaljahu, onder leiding van Bert Noteboom, Marco den Toom orgel, Lennart Moree vleugel, Mariëlle Heidekamp fluit, Theo Segers declamatie.
Aanvang concert 20.00, samenzang vanaf 19.45.
Welkom op de tentoonstelling Ver van huis in de Sint Jan, vanaf 19.15. Achter de kerk 16, 2801 JX Gouda. Reserveer hier entreekaarten.

Lees ook: Ik was verbijsterd toen ik mijn dode vrouw en kinderen zag en Tot ziens in Syrië!!

Kijk: Vluchtelingen op Lesbos, Rubberboot vol grenzeloze vreugde en Kinderen verleggen grenzen in vredig Europa

Of luister: Roerige reis op radio

Reageer